2. Daima kaçak akım rölesi kullanın. Kaçak akım rölesi, çalışma ortamınızın geçici elektrik beslemesiyle bağlantılı olan her eklenti noktasında - uzatma kablolarına kadar- gereklidir.
3. Kullanmadan önce uzatma kablosunu kontrol edin. Kablo yalıtımının tamamen sağlam olduğundan (çatlaklardan, sıyrıklardan veya aşınmadan) ve uzatma kablolarının düğümlenmediğinden ve bunların iletken hasara neden olabileceğinden ve yangın riskini arttırdığından dolayı emin olun.
4. Herhangi bir duvarı, zemini veya tavanı delmeden/kesmeden önce elektrik kablolarının duvar içinde olup olmadığını iyice kontrol edin. Bir aletin görünmeyen bir elektrik hattıyla temasa girdiğinde çalışan kişi elektrik akımına kapılabilir.
5. Düzenli olarak elektrikli el aletleri kontrol edin. İzolasyonların, kesicilerin veya topraklama pininin herhangi bir hasar olup olmadığını anlamak için aletlerin güç kablolarına ve fişlerine bakın. Aşırı aşınma ve yıpranma belirtileri bulursanız, yetkili kişi tarafından düzgün bir şekilde tamir edilene kadar aletleri devre dışı bırakın.
6. Her kullanımdan önce elektrikli aletlerin kavrama noktalarının yalıtımları gözdem geçirilmelidir.
7. Erkek fişlerin yuvalarına iyice oturduğundan emin olun. Dişi prize uygun olmayan başlıklar kullanılırsa veya dişi prizde aşınma sonucu kavrama kabiliyeti kaybolmuşsa priz içinde ark oluşur ve yangın riski ortaya çıkar.
8. Uzatma kablolarını güvenli bir yerde tutun. Uzatma kabloları araç içinde ezilme ve düşme sonucu hasar görmeyecek şekilde bırakılmalıdır. Ayrıca uzatma kablo serildiğinde ezilmelere karşı dirençli malzemeler ile korunmalıdır. Kablo ezilmemelidir.
9. Tüm elektrikli bileşenlerinin kuru kalmasını sağlayın. Elektrik güvenliğinin temel kurallarından biri sudan kaçınılmasıdır. Yağmurlu havalarda elektrik çalışması yapılmaması, çalışılan zemin kuru olmasının sağlanması, uzatma kablosunun ıslak zeminde bulundurulmaması ve elektrikli el aletlerinin veya sistemlerin sudan uzak tutulmaması gerekir. Aksi durumda sistemlerde patlama ve elektrik sızıntısı ile akıma kapılma riski vardır.
10. Kullanım iş için doğru uzatma kablosu kullanın. Voltaj kapasitesinin üstünde enerji almak için bir uzatma kablosu kullanmak kabloda gerginlik, aşırı ısınma ve hatta muhtemelen yangına neden olabilir.
11. Doğru ve güvenilir şekilde etiketleme ve kilitleme yapılmasını sağlayın.
12. Elektrikle ilgili çalışma yapıldığında ilgili tüm birim ve kişileri bilgilendirin.
13. Elektrik çalışmalarında çalışılan voltaj değerine uygun kişisel koruyucu ekipmanlar kullanın.
14. Geri besleme riski olduğunda veya sistem içinde birikmiş enerji olduğunda topraklama yapın.
15. Elektrik riskine karşı uyarı işaret levhaları yerleştirin ve bilgilendirmeler yapılan
İSG Aktüel
SGK Müfettişine Zorluk Çıkaranlara Ağır...
İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili...
Göstermelik iş güvenliği eğitimlerine Yargıtay'dan...
İşyeri Tehlike Sınıfları Güncellendi
Kaç kişi iş göremez maaşı alıyor
Sosyal Adalet İçin İnsana Yakışır İş
Çalışanları İş Güvenliği Çözümüne...
Mengenelerle Nasıl Güvenle Çalışılır
Bu habere yorum yapan ilk siz olun!